La cura de les persones, ADN de UIC Barcelona

Notícia

Des de la seva creació l’any 1997, la Universitat ha impulsat iniciatives i projectes que posin la persona al centre, amb l’objectiu de crear impacte a través de la docència, la recerca i la transferència de coneixement contribuint d’aquesta manera al desenvolupament social. El Simposi Persona, Societat i Cura, celebrat del 18 al 20 de maig en el marc dels actes commemoratius el 25è aniversari de la Universitat, ha volgut posar en valor  la cura integral per fer una societat més humana.

La pandèmia ha evidenciat la necessitat i el valor d’un aspecte tan essencial en la nostra vida com és la cura, tant a nivell  individual com social. Per aquest motiu, UIC Barcelona va organitzar del 18 al 20 de maig el Simposi Persona, Societat i Cura, amb la voluntat de revalorar el sentit de la cura des de diferents perspectives, prenent com a eix temàtic un dels valors que configuren el nostre ADN com a Comunitat.

Durant tres dies, els més de 200 participants han tingut l’oportunitat de reflexionar sobre la dimensió humana de la cura i compartir experiències i iniciatives que s’estan desenvolupant en aquest àmbit. I han pogut fer-ho acompanyats per experts internacionals de primer nivell com Luigina Mortari, catedràtica de Filosofia de la Cura a la Universitat de Verona, o Pierpaolo Donati, catedràtic de Sociologia a la Universitat de Bolonya, i doctor honoris causa per UIC Barcelona.

Organitzat amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família (IESF) i la Càtedra Direcció per Missions i Propòsit Corporatiu de la Universitat, el Simposi ha comptat amb un programa de caràcter transversal, reflectint que la cura té un caràcter essencial en les persones.

“És fonamental humanitzar la cura, un element innat en l’ésser humà. A tots ens han cuidat, cuidem o cuidarem algú al llarg de la nostra vida, i necessitem formació i suport”. Dra. Esther Jiménez - Vicerectora de Comunitat Universitària

Des d’un vessant filosòfic, es va analitzar el concepte d’autocura i la importància de cuidar-se un mateix per poder cuidar els altres. En el simposi també es va reflexionar sobre la cura de manera integral, parant especial atenció a la salut mental i, en concret, en els adolescents com un dels col·lectius més vulnerables que té la societat actual, juntament amb la cura en l’era digital. Les relacions socials i la salut comunitària també es van tractar en les diferents jornades, posant el focus en el paper clau que té l’entorn social per evitar la solitud no desitjada, que afecta una part important de la població vulnerable o amb malalties avançades.

Com va deixar palès el Simposi, el benestar de les persones i treballar per impactar de manera positiva en el nostre entorn és un dels valors diferencials de UIC Barcelona, que es plasma en la manera de fer de la Universitat. Fruit d’aquest compromís amb la societat, la Universitat compta amb cinc instituts, cinc aules d’empresa, 16 càtedres d’empresa i tres clíniques universitàries des d’on s’impulsen iniciatives que generen coneixement i que ajuden a impactar en la millora de la qualitat de vida de les persones. La creació de Cuides UIC Barcelona, la primera clínica universitària a Espanya dedicada íntegrament a l’assistència integral de pacients amb malalties avançades i amb necessitats pal·liatives, que va obrir les portes al públic l’any passat, és un dels projectes més recents i que se suma a les dues clíniques universitàries ja existents: la Clínica Universitària d’Odontologia (CUO) i Support – Clínica Universitària de Psicologia i Psiquiatria. Les tres clíniques estan orientades a brindar atenció mèdica d’alta qualitat, alhora que ofereixen espais on els alumnes poden realitzar pràctiques en entorns reals millorant així la seva formació de manera integral i humana.

Però UIC Barcelona no només té cura i vetlla pel benestar de les persones mitjançant les seves clíniques, si no que també ho fa des dels instituts de recerca i càtedres on es fomenta la recerca i la transferència de coneixement. Un exemple són l’Institut Universitari de Pacients, que ha impulsat iniciatives com l’Aula Qida d’atenció integral domiciliària, o l’Institut d’Estudis Superiors de la Família (IESF) -creat el 2003 amb el suport de la Fundació Joaquim Molins Figueras- que contribueix a generar coneixement entorn de la situació actual de la família. Des d’una perspectiva més empresarial, la Càtedra Direcció per Missions i Propòsit Corporatiu proposa un model diferencial de direcció i organització d’empreses basat en les persones, en les seves motivacions, els seus valors i el sentit de transcendència de les seves actuacions.