09 juny Eduardo Bruera, referent mundial en cures pal·liatives, s’incorpora al claustre de doctors honoris causa de la Universitat
Notícia
L’oncòleg, considerat el pare de les cures pal·liatives, va destacar l’important paper dels metges pal·liativistes a l’hora d’acompanyar i reduir el patiment de les persones que es troben en l’etapa final de la vida
En un acte ple de solemnitat, celebrat el 18 de maig passat a l’Aula Magna del Campus Barcelona, el Dr. Eduardo Bruera va ser investit doctor honoris causa, i es va sumar d’aquesta manera al claustre de doctors honoris causa de UIC Barcelona.
Defensor de la cura integral de les persones, especialment de les més vulnerables, Bruera es va mostrar molt agraït amb el reconeixement i amb el compromís de la Universitat amb les cures pal·liatives. Com va destacar en la seva lliçó magistral: “És fonamental incorporar el coneixement en pal·liatius en la formació dels futurs metges i en la gestió dels centres sanitaris davant l’arribada d’una intel·ligència artificial que no pot substituir la capacitat d’escoltar i d’acompanyar”.
Bruera, que el 1999 va fundar el Departament de Medicina Pal·liativa, Rehabilitació i Medicina Integrativa del MD Anderson (Houston), el més gran dels Estats Units, comparteix amb UIC Barcelona molts dels valors que ens defineixen i que es plasmen, especialment, en l’activitat de la Càtedra WeCare i la clínica Cuides UIC Barcelona.
D’una manera molt propera i didàctica, el Dr. Bruera va recordar l’abast del que poden fer els metges pal·liativistes, ja que no tan sols poden alleugerir el patiment físic dels pacients, sinó que també poden escoltar-los i acompanyar-los, a ells i a les seves famílies, per contribuir a millorar la seva qualitat de vida i reduir-ne el patiment emocional i espiritual. “No obstant, és una llàstima que estiguem igual que fa 25 anys en cures pal·liatives. Malgrat que suposen un estalvi econòmic, actualment, els diners, les estructures i els esforços s’estan posant en la malaltia, no en el pacient”, va declarar.
Bruera, va insistir també en la necessitat d’atendre els pacients i les seves famílies a través d’un equip interdisciplinari que treballi en unitats especialitzades, “com la clínica Cuides UIC Barcelona que teniu a la Universitat”.
“La compassió, l’empatia i el respecte per la dignitat humana són clau en la medicina pal·liativa”
“És fonamental incorporar el coneixement en pal·liatius en la formació dels futurs metges”
El Dr. Josep Porta, director de la Càtedra WeCare: Atenció al Final de la Vida de UIC Barcelona (2013-2021) i antic cap del Servei de Cures Pal·liatives de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), va ser l’encarregat de pronunciar la laudatio del nou doctor honoris causa, de qui va destacar que “ha creat un equip de recerca que s’ha mantingut líder en els últims 30 anys, realitzant aportacions pioneres que els especialistes en cures pal·liatives hem pogut anar incorporant i consolidant en la nostra pràctica professional”.
Per la seva part, el rector, Alfonso Méndiz va posar l’accent en la capacitat de Bruera “per col·locar l’ésser humà al centre de l’atenció mèdica, amb una medicina al servei de les persones, no només de la ciència o del coneixement. El Dr. Bruera ha demostrat que la medicina, la compassió, l’empatia i el respecte per la dignitat humana són tan importants com les habilitats mèdiques”.