![](https://25anys.uic.es/wp-content/uploads/2023/01/230123_HUM-TALLER_TRANSVERSAL_HUMANITATS_03.jpg)
23 gen. La intel·ligència artificial i l’ètica, a debat en el Taller Transversal d’Humanitats
La Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona va celebrar dilluns 23 de gener una nova edició del Taller Transversal, sota el títol “Intel·ligència artificial i ètica”. En el taller, hi van participar experts en diferents àrees, com Carme Torras, matemàtica i especialista en robòtica i intel·ligència artificial (IA) de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, CSIC-UPC, que va presentar el seu projecte de robots d’assistència per a persones amb discapacitat.
Carme Torras va parlar del perill de deixar-ho tot en mans de la IA, referint-se a la part afectiva: “Hem creat robots que poden ajudar persones amb discapacitat, però cal parar-se a pensar en la part ètica: si tinc un robot que em fa companyia, potser ja no vull rebre visites, o si sé que el meu familiar està ben atès per un robot, potser deixo d’anar-lo a visitar”, comentava la matemàtica tot incitant al debat amb l’alumnat present.
Durant la jornada, també van participar-hi experts de UIC Barcelona, com la professora Magda Bosch, que va parlar d’“amistat artificial”, o Wendy R. Simons, també de la Facultat d’Humanitats, que va exposar alguns dels límits de la democràcia actual quan es troba amb la IA: “La tecnologia, per la seva naturalesa, és disruptiva, és trencadora i a més a més d’una manera constant. El nostre sistema legal se’ns queda estret per a aquesta nova tecnologia”, va afirmar la professora i investigadora.
Tampoc van faltar a la trobada Gabriel Fernández, director de l’Observatori de la Intel·ligència Artificial i les Noves Tecnologies (OIANT) de UIC Barcelona, amb la ponència “L’ètica de la IA: una perspectiva integral”, ni el professor de UIC Barcelona School of Architecture Alberto T. Estévez, que va presentar el seu últim llibre, AI to matter-reality (‘De la intel·ligència artificial a la realitat material’), coescrit amb Yomna K. Abdallah, en el qual plasmen dissenys realitzats amb intel·ligència artificial, referits a la seva recerca sobre biomaterials.
El taller el va inaugurar la degana de la Facultat d’Humanitats, Judith Urbano, que va agrair la participació de tots els assistents i va destacar la importància de continuar treballant, debatent i investigant com a universitat sobre un tema tan actual i present en les nostres vides com és la intel·ligència artificial.