30 juny UIC Barcelona celebra al Palau de la Música l’acte de tancament dels 25 anys de la Universitat
Notícia
El Palau de la Música Catalana va acollir el 21 de juny el Global Meeting UIC Barcelona, l’acte de tancament del 25è aniversari de UIC Barcelona. En un marc incomparable, l’esdeveniment va reunir un miler de persones, entre elles juntes directives, professors i personal de la comunitat universitària i un bon nombre de membres de la comunitat universitària actual, antics alumnes, així com empreses i institucions que han contribuït a fer créixer la institució durant els seus 25 anys d’història. A l’acte, van assistir-hi personalitats com el conseller d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal; l’expresident de la Generalitat José Montilla; cinc exconsellers (Andreu Mas-Colell, Boi Ruiz, Àngels Chacón, Ramon Tremosa i Pilar Fernández Bozal); el subsecretari d’Universitats, Markus González, i diversos rectors d’universitats catalanes. L’esdeveniment el va conduir el periodista Ramon Pellicer, membre del Consell Assessor Universitari de UIC Barcelona.
El conseller Joaquim Nadal va felicitar UIC Barcelona pel 25è aniversari, destacant la importància d’assumir reptes, seguint el camí dels que la van fundar, l’any 1997: “No hi ha futur sense passat. UIC Barcelona és una realitat tangible i jove que s’ha anat construint dia a dia, en un present continu i pel somni dels qui la van voler fundar” . I, en aquest context, el conseller va realçar la singularitat del sistema universitari català. “A Catalunya tenim la sort de tenir un sistema d’universitats i de recerca molt potent, de gran excel·lència i molt cohesionat. UIC Barcelona, com la resta d’universitats, aporta a aquest sistema la seva particularitat, que l’enriqueix i li aporta els accents, la singularitat i la identitat dels valors que ha cregut que són el seu ADN fundacional i que vol projectar cap al futur”.
“No hi ha futur sense passat. UIC Barcelona és una realitat tangible i jove que s’ha anat construint dia a dia". Joaquim Nadal, conseller de Recerca i Universitats.
La sessió central de l’esdeveniment va versar sobre intel·ligència artificial (IA), i va ser a càrrec de Ramón López de Mántaras, científic pioner en IA, i Núria Ramírez, presentadora de RTVE i alumni de Periodisme (promoció 2006), que va conversar amb l’expert sobre els reptes immediats que està generant la IA. “Hem de tenir clar que la intel·ligència artificial és molt diferent de la humana, cal saber on són els límits. Per exemple, la IA no té experiències vitals. De la mateixa manera, necessitem combatre la desinformació i la difamació sobre els models generats per la IA com el ChatGPT”, va comentar López de Mántaras, enginyer informàtic i físic.
Els assistents van tenir l’oportunitat de veure en directe actuacions musicals dels becats de la Fundació Grupo SIFU, el president de la qual, Cristian Rovira, alhora és alumni de UIC Barcelona. La Fundació Grupo SIFU és una entitat sense ànim de lucre que treballa a favor de la inserció social i laboral de persones amb diversitat funcional i que ha col·laborat amb el Global Meeting UIC Barcelona.
“Durant aquest 25è aniversari hem après la importància del retrobament, de redescobrir els valors que formen la Universitat". Alfonso Méndiz, rector de UIC Barcelona.
El rector de UIC Barcelona, Alfonso Méndiz, va tancar l’acte agraint la presència de tots els antics alumnes, col·laboradors i membres de la comunitat universitària. “Durant aquest 25è aniversari hem après la importància del retrobament, de redescobrir els valors que formen la Universitat, així com comprendre la importància de la missió de UIC Barcelona. La docència suposa un compromís amb una formació que transforma les ments i els cors dels nostres alumnes per fer de la seva professió un servei per als altres”.
El Global Meeting UIC Barcelona, que va rebre la col·laboració de Caixabank i Compass Group Eurest, ha estat el darrer acte institucional commemoratiu del 25è aniversari de UIC Barcelona, que durant tot el curs ha celebrat diversos actes per agrair als seus col·laboradors la implicació i aposta pel projecte.
Reconeixements a la comunitat Alumni
“Tots som UIC Barcelona. Des de qualsevol posició. Som el millor exemple i els millors prescriptors de la Universitat. UIC Barcelona compta amb nosaltres, reconnectem-hi”. Amb aquestes paraules, el president de la Junta d’Alumni de UIC Barcelona, José Ignacio Parellada, que representa una comunitat internacional de més de 25.000 antics alumnes a tot el món, es va dirigir al miler de persones que van assistir al Global Meeting, al Palau de la Música. Durant l’esdeveniment, es va fer entrega del Premi Alumni UIC Barcelona en dues categories: al millor projecte de transformació social i a la trajectòria professional. Valentina Riverso (alumni del màster en Cooperació Internacional: Arquitectura Sostenible d’Emergència) es va emportar el Premi Alumni al millor projecte de transformació social pel disseny i la construcció de blocs de lavabos per a l’escola Themi de Tanzània i Ignacio Blasi (alumni de grau i doctorat d’Odontologia a UIC Barcelona) va rebre el reconeixement a la trajectòria professional. Blasi és membre actiu de la Societat d’Ortodoncistes Edward H. Angle Midwest i, actualment, manté una consulta privada a Virgínia i Barcelona. També van rebre un emotiu reconeixement institucional dues figures clau en l’impuls del projecte; el primer president del Patronat Universitari, Josep Maria Pujol, i un dels seus fundadors, Teófilo Sánchez, que van rebre una escultura realitzada exclusivament per a ells per l’artista plàstic Tom Carr.
“Tots som UIC Barcelona. Compta amb nosaltres, reconnectem-hi". José Ignacio Parellada, president de la Junta d'Alumni de UIC Barcelona.
El 2 d’octubre del 1997 naixia la Universitat Internacional de Catalunya, una iniciativa privada creada amb l’objectiu d’oferir una formació universitària de qualitat i promoure la recerca per posar-la al servei de la societat. Imparteix a una comunitat d’uns 9.000 alumnes setze graus, vuit dobles graus, una trentena de dobles titulacions internacionals i una àmplia oferta de programes de postgrau, als seus dos campus, situats a Barcelona i Sant Cugat del Vallès. Aquest curs 2022-2023 ha celebrat els seus 25 anys mantenint l’aposta i compromís pel talent, la innovació, la recerca i la internacionalització. Des d’aquí, la Universitat vol donar les gràcies a tots els que han contribuït en el projecte al llarg dels seus 25 anys d’història.