El CIP implementa el mòdul de Fonaments Culturals

El Centre Interdisciplinari de Pensament (CIP) de UIC Barcelona ja està treballant el catàleg d’optatives que configuraran el mòdul de Fonaments Culturals, que s’oferirà a partir del curs vinent a l’alumnat de tercer i quart dels graus de les facultats de Dret, Humanitats i Ciències Econòmiques i Socials.

El centre, que es va posar en marxa el curs 2020-2021, ha estat treballant des de la seva creació en la configuració i implantació progressiva del pla d’estudis. El curs passat es va incorporar a primer curs l’Antropologia, de 6 crèdits, com a assignatura transversal i comuna a totes les titulacions de grau. Aquest curs, a segon, s’ha incorporat l’Ètica, i el curs 2023-2024 i 2024-2025 (tercer i quart, respectivament) s’impartirà el mòdul de Fonaments Culturals, dues optatives de 3 crèdits cadascuna, que els alumnes podran triar dins el catàleg d’optatives. En total, un alumne que hagi estudiat a UIC Barcelona, i que hagi començat els seus estudis aquest curs, haurà impartit un total de 18 crèdits d’assignatures del CIP.

Amb aquestes assignatures del CIP es pretén aprofundir en les arrels i els valors de la nostra civilització i oferir eines per desenvolupar un pensament crític per promoure un autèntic diàleg universitari, i per formular preguntes rellevants en el marc dels reptes del món contemporani.

El centre treballa conjuntament amb les facultats en la implantació de les assignatures transversals a totes les titulacions de grau de la Universitat. El CIP nomena el professorat per a cada assignatura, però els professors continuen adscrits administrativament als seus respectius departaments. Al seu torn, el CIP coordina i orienta la docència de les assignatures de formació general transversal, i contribueix a la formació específica del professorat que imparteix aquestes assignatures a través de l’intercanvi d’experiències, l’organització de seminaris i congressos i l’elaboració de materials docents.

Les assignatures que conformen el mòdul de Fonaments Culturals seran semestrals, de 3 crèdits (2 hores a la setmana) i s’oferiran per campus. En aquest sentit, s’adeqüen als alumnes de les diferents facultats del campus al qual es dirigeixi, i faciliten que sigui el professor, i no l’alumne, qui es desplaci als campus corresponents a impartir la docència.

Les Comissions de Fonaments Culturals amb representants de totes les facultats, escoles i instituts de cada campus han elaborat una llista de propostes d’assignatures de les quals es triaran les primeres que començaran ja el curs vinent al Campus Barcelona. Aquest ventall d’assignatures abasten cinc àmbits: família i societat; cristianisme; societat, ciència i cultura; afectivitat i sexualitat; grans obres de la cultura.

El CIP el va aprovar el 8 de setembre de 2020 el Patronat i el seu consell de govern està  format per Andrea Rodríguez Prat i Miquel Bastons, com a directora i director adjunt, respectivament; per Íñigo Ugalde i Remei Agulles, com a sotsdirectors, i per Empar Lorda, com a gestora de centre.

Articles relacionats