Ponència del Dr. José Vicente Lafuente

José Vicente Lafuente, deixeble del Dr. Jordi Cervós, recorda el paper fonamental del reconegut neuropatòleg en la recerca sobre la microcirculació cerebral

El Dr. Lafuente, catedràtic de Neurociències de la Universitat del País Basc,  responsable del grup de recerca LaNCE i deixeble del Dr. Cervós, va impartir una ponència titulada “Neuronas, glía y vasos sanguíneos. Neuropatología desde el prisma de la microcirculación cerebral” en l’acte d’homenatge al primer rector de la Universitat, que va tenir lloc el 16 de novembre al Campus Sant Cugat de UIC Barcelona

El Dr. Albert Balaguer, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, va ser l’encarregat de presentar el Dr. José Vicente Lafuente, qui va tenir l’oportunitat de conèixer i fer recerca amb el Dr. Jordi Cervós a Berlín, quan aquest ja era una figura de referència internacional en l’àmbit de la neuropatologia.

En la seva intervenció, el Dr. Lafuente va recordar el paper fonamental que va tenir el grup de recerca liderat pel Dr. Jordi Cervós a l’hora de donar visibilitat a la microcirculació cerebral. “L’estudi de la diversitat de tipus de neurones i la complexitat de les seves interrelacions van impulsar neurocientífics com Santiago Ramón y Cajal o Jordi Cervós a focalitzar-se en el paper fonamental de les cèl·lules en la homeòstasis tissular i descobrir la seva contribució rellevant al cervell”.

Com va assenyalar Lafuente, en els anys 70 el grup d’investigadors liderats pel Dr. Cervós va dirigir l’atenció a la microvascularització del sistema nerviós central, estudiant diferents sectors de la xarxa de distribució de la sang al cervell. Al llarg d’aquesta etapa, van posar de manifest diverses aportacions significatives en aquest camp, fet que va donar prestigi internacional a Cervós fins al punt de ser considerat com el pare de la microcirculació cerebral.

Lafuente no només va destacar la trajectòria científica del Dr. Cervós, sinó que també va posar en relleu el seu paper de mentor i mestre. Com va explicar, “la qualitat científica no tan sols el va portar a generar i traslladar coneixement, sinó que juntament amb la gran qualitat humana que tenia el va convertir en referent i guia de tots aquells que vam tenir la sort de conèixer-lo i treballar amb ell”.

Galeria