Lliçó inaugural del Dr. Valentí Fuster

Navegació

Valentí Fuster imparteix la lliçó de l’acte inaugural en què UIC Barcelona fa 25 anys.

El Dr. Valentí Fuster, director general del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC), director de l’Institut Cardiovascular i Physician-in-Chief del Mount Sinai Medical Center, va impartir la lliçó inaugural en l’acte d’obertura del curs acadèmic 2022-2023 que va tenir lloc el 6 d’octubre a l’Aula Magna de UIC Barcelona.

El Dr. Albert Balaguer, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, va ser l’encarregat de presentar el Dr. Valentí Fuster, que el 2010 va ser investit doctor honoris causa a la mateixa Aula Magna, la laudatio de la qual el seu dia va anar a càrrec del mateix Dr. Balaguer. Cardiòleg de prestigi internacional, Fuster és reconegut tant per les aportacions científiques en aquest àmbit com per la preocupació que mostra per la salut de la població en general i, en particular, per la prevenció del risc cardiovascular. El doctor honoris causa per UIC Barcelona va impartir una lliçó magistral didàctica i amena titulada “Health, Technology and Humanism”.

Són factors de risc de la malaltia cardiovascular l’obesitat, la hipertensió, el colesterol, el tabac, el sedentarisme, una mala alimentació o problemes del son”

Durant la lliçó, Fuster va afirmar que la malaltia cardiovascular “comença amb 15 o 20 anys”, encara que no es detecti fins a una edat més avançada. Va apel·lar a la prevenció, recordant els factors de risc de la malaltia cardiovascular: l’obesitat, la hipertensió, el colesterol, el tabac, el sedentarisme, una mala alimentació o problemes del son. Tot i això, el reconegut cardiòleg va admetre que la genètica també hi juga un paper important, ja que “una persona pot no tenir gaire colesterol, cuidar-se i que els mecanismes de defensa no funcionin per a mutacions genètiques”. També va recordar que els factors de risc provoquen “una disminució del flux de sang al cervell”, sobretot a partir dels seixanta anys, per la qual cosa poden causar malalties com la demència senil.

"El que ensenyem als nens de 3 a 6 anys penetra al cervell i els surt anys més tard, per la qual cosa com més aviat es comenci, millor."

"Cal transmetre empatia als pacients i les famílies. S’ha de pensar en el malalt mitjançant aspectes que no són tecnològics i saber relacionar-se amb el pacient i la seva família."

Per evitar tot aquest tipus de patologies, el director del CNIC, que treballa en diferents projectes sobre salut infantil a escoles dels Estats Units, aposta per educar els més petits en la importància de seguir uns bons hàbits sostinguts en el temps. “El que ensenyem als nens de tres a sis anys penetra al cervell i els surt anys més tard, per la qual cosa com més aviat es comenci, millor”, va afirmar.

Valentí Fuster va fer una sessió magistral en què va parlar d’humanisme, i de la relació que s’estableix entre ciència i tecnologia. En la seva intervenció, el doctor honoris causa per UIC Barcelona es va referir al paper de la tecnologia a la medicina actual i va advocar per arribar a un punt mig entre noves tecnologies i humanisme. L’especialista en malalties cardiovasculars va recomanar als futurs metges que, encara que la tecnologia sigui una prioritat per a ells no oblidin “transmetre empatia als pacients i les seves famílies”. “Cal pensar en el malalt mitjançant aspectes que no són tecnològics i saber relacionar-se amb un pacient i la seva família”, va afirmar. En aquesta línia, va lamentar que la tecnologia està, en molts casos, “obturant” la gent jove i la creativitat “s’està veient afectada per aquesta tecnologia constant”. Segons la seva opinió, “per ser creatiu sempre cal anar contracorrent”.

La tecnologia està obturant en molts casos la creativitat de la gent jove. Per ser creatiu cal anar contracorrent.

La humanització és el principal repte a què s’enfronten les universitats.

Fuster va felicitar UIC Barcelona pels seus 25 anys, i de la Universitat, en va destacar la “personalització” en el tracte amb l’alumne, el fet de posar al centre la persona. En aquest context, va assegurar que la “humanització” és el principal repte a què s’enfronten les universitats”, tot manifestant que els rànquings “no sempre tenen això en compte”.

"La clau de l’èxit de la trajectòria de UIC Barcelona és la personalització i la humanització."

Vídeo

Galeria